Juhannuksena tuli vietettyä aikaa rannassa. Grillituli paloi siellä jo ruuanlaiton takia, mutta muun ajan päätin käyttää sitä kasvivärjäyskattilan lämmittämiseen. Minulla oli matkassa kahden väristä villalankaa, vaaleaa ja harmaata. Ensimmäisestä erästä ajattelin tehdä vihertävää. Kasvivärjäys on siinä mielessä hauskaa, että lopputuloksen sävystä ei ennalta koskaan tiedä. Sama kasvikin voi antaa eri kerroilla eli sävyn.

Revin tuon noin kymmenlitraisen kattilan täyteen koiranputkea. Sitä keittelin nuotiossa reilun tunnin verran. Aikaa tuli seurattua vähän huonosti, kun ohessa tuli puuhailtua kaikkea muutakin. Sitten keräilin koiranputken pois kattilasta ja jätin liemen jäähtymään. Kädenlämpöiseen liemeen lisäsin kastellut langat ja alunaa puretusaineeksi. Ja pata taas tulelle ja uudelleen lämpiämään. Nyt liemi ei saa enää kiehua, jottei villa huopaannu. Lämmittelin kattilaa n.80-90 asteessa tunnin verran.

DSC04571
Koiranputkiliemi.

Toiseen kattilalliseen laitoin krappijauhetta, jolla saa punertavan sävyn lankoihin. Sitä olin tilannut valmiina, joten tämä oli nopeampi värjäys, kun väriä ei tarvinnut keittää irti kasvista. Väri saadaan värimatara ruohon juuresta.

DSC04599
Krappijuuren punaista.

 

 

 

 

 

Samaan punaiseen liemeen laitoin kaksi erää lankoja. Ensimmäisestä satsista tuli huomattavasti punaisempaa, mutta nyt minulla oli lopulta neljää saman värin lankaa, tummempia ja vaaleampia sävyjä. Sopivat loistavasti yhteen. Langat pitää vielä huuhtoa. Yhteen huuhteluveteen voi laittaa vähän etikkaa pH:n tasapainottamiseksi.

 

Kasvivärjäyksessä kuluu aika paljon aikaa. Siksi se on mukavaa puuhaa kauniina kesäpäivänä kun rannassa tulee muutenkin kulutettua aikaa. Kauniit langat valmistuvat siinä sivussa.

DSC04602
Valmiita lankoja kuivumassa.

 

 

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: