DSC05907
Appelsiinikynttilöitä.

Talven pimeyteen ja eritoten jouluun kuuluvat kynttilät. Ne tuovat valoa, lämpöä ja tuoksuja. Tässä taas luonnollisesti tuoksuva kynttilä. Ja helpotekoinen sellainen.

Kynttilän valmistus aloitetaan syömällä appelsiini. Appelsiini leikataan halki ja sisus kaiverretaan pois.

DSC05906
Tyhjät syödyt kuoret.

Kynttilän sydänlanka tökätään keskelle pohjaa kiinni, vaikka tuolla samalla grillitikulla, johon se myös sidotaan, jotta pysyisi keskellä pystyssä. Ei haittaa vaikka sydänlanka tulee läpi kuoresta, kunhan ei kovin isoa reikää tee, niin että kynttilämassa valuu pois.

Kynttilämassa sulatetaan vesihauteessa, eli pienempi astia isoon astiaan ja isoon vettä. Pieneen kynttilämassa tai jämäkynttilänpätkät. Jos appelsiinit ovat kovin keikkuvaisia, voi niiden pohjasta leikata ohuen siivun pois, että pysyvät paremmin pystyssä.

DSC05908
Valmis kynttilä.

Sulaa massaa kaadetaan varovasti appelsiineihin. Koska massa kutistuu jäähtyessään, ja kynttilä voi mennä kuopalle, voi pinnalle kaataa uuden kerroksen hetken kuluttua. Lopuksi sydänlanka katkaistaan sopivan mittaiseksi. Koska nämä kynttilät ovat melko matalia, saa näihin helposti sydänlangan puoliksi poltetuista pitkistä kynttilöistä. Kynttilänpätkät vain kattilaan sulatukseen ja sulasta massasta sydämet talteen.

DSC05909
Pikkutuunausta tuikkuihin.

Jos into ei riitä koko kynttilän tekemiseen, voi tuunata lempituoksuiset tuikut joulun väreihin sopivaksi. Tarvitaan vain erilaisia nauhoja, joita liimataan tuikun ympärille. Minä käytin valkoista pitsiä, kun siitä kovasti tykkään, mutta kirkkailla väreillä näihin saa vielä enemmän ilmettä.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: