DSC06744
Järviruokoa, krappia, kokenillia, safloria.

Innokas virkkaaja tarvitsee aina lankoja. Ja ihanaa on, kun lankojenkin hankinnassa on jotain luovempaa kuin valmis kaupan hylly. Taas oli aika värjätä ihania lankoja.

Kasvivärjäyksessä on parasta, että lopputulos on aina vähän yllätys. Siinä sitä notkutaan padan yläpuolella ja kurkitaan mitä sieltä tällä kertaa on tulossa. Ja aina voi heittytyä kokeilemaan uusia juttuja, tehdä vähän eri tavalla ja katsoa mihin suuntaan värit muuttuu.

DSC06737
Saflori

Tällä kertaa oli ostettuna myös saflorin eli väriohdakkeen kukintoa ja sitä piti kokeilla. Tätä ei keitetty, vaan värit irtosivat kylmävärjäämällä eli liottamalla kylmässä liemessä. Kukintoja liotettiin vuorokausi harson sisällä ja ensimmäinen väriliemi oli valmis. Langat päätyivät likoamaan vuorokaudeksi. Siitä saatiin kirkkaan keltaista.

Pikkaisen kemiaa, soodaa ja viinihappoa ja liemen PH:ta muuttamalla kukista saatiin liemi, jossa langat värjääntyivät vaaleanpunaisiksi.

DSC06743
Harso, jonka sisällä saflorin kukinnot likosivat.

Harsoliinaan, jonka sisällä kukinnot likosivat, jäi molemmat värisävyt, jotka lankoihinkin päätyivät.

Kesällä on tullut värjättyä jo monta kertaa. Tietysti siksi, että luonto on täynnä kokeiltavia kasveja. Mistä ne ihanimmat sävyt saataisiin.

DSC06712
Hempeitä sävyjä.

Jotenkin tuntuu, että joka kerta kun lankoja padasta nostaa, niin kuuluu ihastelevia oih-sanoja, kyllä ne vaan on niin kauniita. Ja parasta niissä on se, että kaikki sävyt sopivat keskenään yhteen. Onpahan taas mistä talvella virkata.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: