Virkattu huhuilija

DSC07408
Pöllö oksallaan.

Minä virkkaan melko luovasti ja harvoin seuraan mitään ohjetta pehmoja tekiessäni. Tässä on nyt tämmöinen pöllön ohje, jossa on paljon varaa luovuudelle, koska jokainen nyt tekee mieleisensä pöllön. Ja langan ja koukun koko vaikuttaa aina. Ja käsiala. Mutta virkkuupehmot on siitä ihania, että niitä voi myös täyttövaiheessa hieman “survoa” mieleisekseen.

Tässä pöllössä on paksu lanka ja koukku numero 5, joten koko kasvaa nopeasti, jos virkkaa ohuemmalla langalla, pohjaa täytyy jatkaa pitemmälle.

DSC07405
Tee lankalenkki sormen ympäri ja aloita virkkaus siihen.

Aloita virkkaus tekemällä lankalenkki sormen ympäri (kieputtamalla lanka kaksi kertaa sormen ympäri) ja virkkaamalla ensimmäinen kerros siihen. (Voit myös myös tehdä 6 ketjusilmukkaa ja sulkea ne lenkiksi piilosilmukalla, mutta mielestäni lankalenkki on kivempi kun sen voi kiristää sopivan pieneksi langan päästä vetämällä.)

Ensimmäinen kerros: virkkaa 6 kiinteää silmukkaa (ks)lankalenkkiin. Sulje kerros piilosilmukalla. (ps)(6 s)

Toinen kerros: virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa. (12 s)

Kolmas: *Virkkaa 1 ks ensimmäiseen edellisen kerroksen ks:aan ja 2 ks seuraavaan ks:aan*, *-* toista kierros loppuun (18 s)

Neljäs: * Virkkaa 1 ks ensimmäiseen ja toiseen edellisen kerroksen ks:aan ja 2 ks kolmanteen ks:aan* , toista *-* kierros loppuun. (24 s)

Nyt on koossa pohja pikkupöllölle, jos haluaa tehdä isomman pöllön jolla leveyttä enemmän, kierroksia voi virkata lisää, joka kierroksella vaan harvennetaan lisäyskohtien väliä yhdellä. (5 kerros: 3 x ks, seuraavaan 2 ks, toista. 6. kerros 4 x ks, seuraavaan 2 ks, toista. jne.)

Vartaloa jatketaan ylöspäin niin pitkään kuin haluaa koko ajan virkkaamalla 1 kiinteä silmukka jokaiseen edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan.  Kun pöllö on halutun korkea, aloitetaan kavennukset.

DSC07406
Kavennus: vedä lanka ensimäisen kavennettavan silmukan läpi, jätä puikolle, vedä lanka myös toien kavennettavan silmukan läpi, jätä koukukke ja lopulta molempien läpi.

Kavennukset voi tehdä hyppäämällä yhden silmukan yli, mutta minä tykkään tehdä ne niin, että vedän langan kertaalleen ensimmäisestä silmukasta, jätän sen koukulle,  sitten kertaalleen toisesta silmukasta ja lopulta näiden molempien läpi.

Kavenna: *virkkaamalla kaksi ks edellisen kerroksen ks:aan ja kaventamalla kaksi seuraavaa yhteen* toista *-* koko kierros.

Seuraavalla kierroksella: *virkkaa 1 ks edellisen kierroksen silmukkaan ja kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen*, toista *-* kierros loppuun.

Lopussa voi kaventaa ilman silmukoiden jättämistä väliin. Tietysti ennenkuin pöllö on kokonaan ummessa, se täytetään. Loput silmät voi myös kuristaa umpeen pujottamalla langan silmukoiden läpi ja vetämällä.

DSC07410
Silmärinkulat virkataan myös.

Silmärinkulat virkataan aloittamalla samalla tavalla kuin pohja ja jatkamalla niin kauan tasaista pohjaa kunnes koko on sopiva. Keskelle laitetaan vaikka nappi tai musta rinkula huovasta. Minulla sattui olemaan kaupan silmiä, niin pistin sellaisen. Silmät voi ommella tai liimata kiinni.

Nokka tehdään muutamalla pistolla langalla. Tai voihan kankaasta leikata kolmionkin, jos se silmää paremmin miellyttää.

DSC07409
Tämä sai vielä kukkasen koristukseksi.

Nämä pöllöt ovat mainioita ilman jalkojakin, mutta tein niille ketjusilmukoilla jalat, joihin ompelin varpaat lenkeiksi, jolloin pöllölle voi laittaa vaikka oksan keikkumispaikaksi.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: