Minä leivon Runebergin torttuja ja laskiaispullaa, mutta leivontasivistyksessäni oli Agricolan mentävä aukko. En ollut tietoinen, että hänelläkin on nimikkoleivos. Tämän oivalsin vasta kun Agricolan päivä oli ohitse, mutta ei kai leivonta ole päivään sidoksissa.

Tämä leivonnainen vaatii vähän vaivannäköä, sillä työvaiheita on monia, mutta kannattaa kokeilla, melkoisen maukasta on.

DSC07773
Agricolan leivos tai siis kakku.

250 g kaurakeksejä

100 g voita

Marenki:

150 g + 15 g sokeria

60 g vettä

115 g valkuaisia

Täyte:

3 dl kuohukermaa

250 g soseutettua puolukkaa

3/4 dl puolukkahilloa

100 g valkosuklaata

5 liivatetta

1, 5 rkl puolukkalikööriä

Valkosuklaavaahto:

2 dl kermaa

70 g valkosuklaata

DSC07774
Koristeeksi tummaa suklaata ja puolukoita.

Keksit murskataan ja sekoitetaan sulaan voihin. Tämä painellaan  vuoan pohjalle. Neliönmalliseen vuokaan, jos haluat leikata leivoksia.

Tee ensin marenki. Mitaa vesi ja 150 g sokeria kattilaan ja kuumenna. Mittaa seoksen lämpöä mittarilla ja kun seos on n. 110-115 astetta, ala vaahdottaa valkuaisia ja 15 g sokeria. Tee vaahdosta paksua, mutta vielä pehmeää. Kun sokeriliemi on 120 asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla vatkaten. Vatkaa vaahtoa niin kauan, että se jäähtyy.

Soseuta puolukat, vaahdota kerma. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita puolukkasurvos ja -hillo varenkivaahdon joukkoon. Sulata valkosuklaa, sekoita se täytteeseen ohuena nauhana. Liota liivatelehdet kuumennettuun likööriin ja sekoita täytteeseen. Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon. kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia.

DSC07775
Jos puolukasta tykkää, niin tämä on herkkua.

Vaahdota valkosuklaavaahdon kerma ja sekoita sulatettu jäähtynyt valkosuklaa joukkoon. Pursota ruusukkeiksi leivospalojen päälle. Koristele suklaakoristeilla ja puolukoilla.

Minä päätin tehdä kakun, joten käytin pyöreää irtopohjavuokaa. Vaihdoin myös puolukkaliköörin puolukoista puristettuun mehuun.

Join the Conversation

2 Comments

    1. Niin taisi olla. 🙂 Vaikka puolukkaa on tässä melkoinen määrä, niin leivonnainen ei saa irvistyksiä aikaan, ei ole hapan, sopivan raikas.

      Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: